David Millar: “Az irónia az, hogy már nem vagyok beillesztve. A kerékpározás robotossá vált”

Nem meglepő, hogy Millar legbüszkébb eredményeként felsorolja azt a tényt, hogy még mindig 37 éves korában pedál, „hogy átvettem és befejeztem, amikor még mindig szeretem, még akkor is, ha ez más, érettebb szeretet, mint a vak szeretet, amelyet fiatalkoromban éreztem ”. A búcsúév nehéz év volt; egy törött jobb kezével fejezi be, amely karrierje egyik legrosszabb összeomlásában a Vuelta a España vége közelében van. A versenyen való áttörés annyira megsérült az ujjai, hogy a következő kinevezése operációs színházban lesz.

„Ez volt a legnagyobb ütközéses ütközés, amit valaha éltem. Az első kerék és a rúd egy oszlopba ütközött. Ha megtört bordával érkezik haza, az egész bőr le van bal oldali oldalán és két törött ujj, és nem tudod felvenni a gyerekeket.Mindig volt Houdini-szerű képességem kijönni a dolgokból, tehát amikor ezt az egyik utolsó versenyében megteszi, úgy gondolja, itt az ideje kijutni. Az egyetlen körülmény, amelyben egy ilyen baleset után folytatódhat, ha ez az utolsó nagy turné, vagy talán a Tour de France.

„Boldog év volt, de egy kicsit küzd, ezért elsősorban miért állok meg. Olyan helyen vagyok, ahol értékelni tudom. Imádom, de ez nem túl nagy. Nincsenek rossz érzések vagy sajnálom, csak itt az ideje. A forma egyre nehezebb és nehezebb, az edzés pedig nehezebb a termelékenység eléréséhez. ”

Millar professzionális lett, amikor John Major a Downing Street No10 lakóhelye volt, Lance Armstrongnak még nem tért vissza a rákból, nem is beszélve a jelenlegi keresésről. hírneve, a mobiltelefonok messze nem voltak mindenütt jelennek meg, a Twitter pedig a madarak számára készült.Kevés más brit kiterjesztette szakmai karrierjét hasonló hosszúságúra, ezek közül kiemelkednek Barry Hoban (1964-1980), Robert Millar (1980-1995) és Sean Yates (1982-96).

Azonban vége lesz annak, aminek soha nem tűnik, egy versenyző számára, aki öv alatt 19 háromhetes túrával rendelkezik.A Bec Cycling Club felmászik a Titsey-hegyen, a Surrey-i Limpsfield közelében, mindössze 700 méter hosszú, és a Millarnak körülbelül két perc alatt kellene tartania. – Rúgni fogom a fejem – mondta. “Még soha nem csináltam hegymászást, törött kézzel lovagolok és alig tudok kijutni a nyeregből.” David Millar professzionálissá vált, amikor John Major a Downing Street No10 lakóhelyén tartózkodott, és a Twitter madaraknak készült. Fénykép: Richard Heathcote / Getty Images

Aztán Millar ismét hasonlókat mondott 14 és egy kicsit évvel ezelőtt az első Tour de France, amikor pontos szavai a következők voltak: „Szarulok – nem akarom tudni, hogy milyen állapotban leszek a harmadik héten.Félek attól, hogy kiszabadítom a csoportot, és egyedül kell lovagolnom. ”

Millar folytatta a sárga mezét debütáló turnéjának első szakaszában, megerősítve az előzetes ígéretét, amelyet Nem kevesebb, mint hat csapat figyelmét hívta fel, akik 18 éves korában voltak az aláírása után. Végül a kerékpározás egyik legnagyobb tehetségkutatóját, Cyrille Guimardot választotta, aki öt alkalommal indította el a turné győztesét, Bernard Hinaultot. és a kettős bajnok, Laurent Fignon.

Nyissa meg a kerékpározáson belüli kábítószer-kultúra iránti megvetését – kezdetben legalábbis – örömmel gátlástalan versenystílussal és elbűvölő képpel, amely Le Dandy becenevet szerzett neki. csillagszegélyes jövővel rendelkezik, mint két kerék egyik legnagyobb csillaga.Anyja, Avril 1997 augusztusában 100 fontért fogadott el, hogy öt éven belül megnyeri a Tour de France-t, és korai évei nem tettek semmit a lehetőség eloszlatására.

2004 júniusában azonban , doppingra szüntették meg, ami egy olyan esemény, amely meghatározza karrierjét és életét. Millar egy olyan professzionális kerékpáros számára példátlan utat választott – és ez még ma is ritka -, hogy visszatért a tilalma után, elismeri bűnösségét, mélységes sajnálatát fejezi ki, és keményen dolgozik saját és sportjának rehabilitációjában.

p> Ez a pálya nem volt könnyű. „Nagyon idealista voltam” – mondja most. „Nagyobb céljaim voltak, amikor visszatértem, határvonalú altruista. Meg akartam javítani a dolgokat, megváltani magam.Azt kapják, hogy naivak vagyok [de] ez az, ami segített nekem a túlélésnél, még mindig itt maradni és a dolgom elvégzéséért. ” A kulcsfontosságú fordulópont 2007 végén érkezett, amikor Millar képes volt segíteni Jonathan Vaughtersnek – egy újabb ex-dopernek, bár egyelőre még nem vallotta be a Slipstream csapat fejlesztésében. Garmin támogatásával a csapat élen jár a sport tisztításában belülről.

A doppingellel vagy anélkül Millar rekordja hasonlít a neve, Robert, Yates, Hoban vagy Chris Boardman rekordjaihoz. , akinek karrierje éppen az ő kezdetével véget ért.Büszkélkedhet 10 solo stádium győzelmével és két csapatidős próba szakasz győzelmével a három Grand Tours-ban, sokféle győzelem kisebb versenyekben és érmek a világidő próbabajnokságán, valamint egy aranyérmet, amelyet megfosztottak tőle. / p>

Sikerült megírnia az élet egyik meghatározó beszámolóját a kerékpározás doppingkultúrájában, a 2011-ben megjelent, a Racing Through the Dark önéletrajzát. És voltak támogató szerepek, nyilvánvalóan a csapatkapitány munkája a Nagyban A brit brit csapat, mint Mark Cavendish, 2011-ben Koppenhágában versenyezött a világ elit közúti versenyének címe alatt.A Slipstream kezdete óta Millar állandó jelenléte van, mivel a váratlan csillagok különféle csillagai felmásztak a túra létrájára – Bradley Wiggins és Ryder Hesjedal a legjobb példa -, és lehet érvelni, hogy az USA csapata hiányzott hűvös fejéből az idei hektikus verseny. 2002-ben, amikor megnyertem azt a szakaszát [Béziers-hez], és annyira büszke voltam, mert tiszta voltam. Az előző évben dopedtam, aztán tiszta útszakaszot akartam nyerni. Emlékszem, hogy tiszta módon megnyertem azt az útszakaszot, és arra gondoltam, hogy „tudod mit, én vagyok a világ legjobb versenyzői”.A túra rengeteg élmény; néha a legrosszabbok is a legjobbak. ”

Emiatt egy különös büszkeségre emlékeztet egy napra: az Alpokon átmenő turné a Saint-Jean de Maurienne-ba 2010-ben, amikor 45 perc alatt elkészült a győztes, miután egész nap hátrahagyta két törött bordáját. „Valószínűleg ez lenne a legnagyobb eredményem. Még mindig nem tudom elhinni, hogy megtettem. Nagyobb volt, mint bármelyik verseny megnyerése, az a szenvedés és zavarmennyiség, amelyet átmentem. A túra egy személyes utazásról szól, mindenki vesz valamit tőle.Ez azon kevés sportesemények egyike, ahol a befejezés ugyanolyan fontos, mint a befejező emberek 98% -a számára a győzelem. ”

Végső győzelme két évvel ezelőtt a harmadik turné szakaszának győzelmével jött – kérte A 2003. évi próbaverziót törölni kell a nyilvántartási könyvekből, amikor akkoriban doppingolt – Annonay városában, Tom Simpson halálának 45. évfordulóján. Utána azt mondta: „Ex-doper vagyok, de tiszta vagyok, és nagyon büszke vagyok erre. Ma tiszta versenyzőként nyertem, miután ugyanazt a hibát követtem el, mint Tom. Megmutattam, hogy a kerékpározás miként jött el az elmúlt 45 évben – még az elmúlt öt évben is. ”

Rendkívüli nyilatkozat volt ez, de Millar útja a kerékpározáson messze meghaladta a normát.Kevés elítélt kábítószer-fogyasztó bármilyen formában eléri a megváltást, nem is beszélve arról, hogy hozzájárul a sport fejlesztéséhez. A kerékpározás most egy olyan aréna, ahol szívesen versenyezne gyermekei, míg néhány évvel ezelőtt aktívan visszatartotta volna őket. , de megváltoztatja az irányt. Valószínűleg saját márkáját fogja létrehozni – ez nem egészen meglepő olyan ember számára, aki kerékpárverseny céljából elutasította a művészeti főiskola lehetőségét -, és megpróbálja a kerékpározást „kevésbé csípőre, kevesebbre kívülre, hűvösebbé tenni.Szükségem van a versenytől való távolságra, újból ki kell kihívnom magamat, hogy kikerüljek a kényelmi zónámból. ”

Miután kerékpározni kezdett, amikor még mindig egy homályos időtöltés volt, amelyet a kívülállók gyakoroltak, mielőtt a Lottóerő-finanszírozás, Millar érdekes tanúja volt, ahogy a sport a jelenlegi nemzeti méretéhez nőtt.

„Nekem tömegesen alakult ki, amikor a Team Sky belépett és Brad megnyerte a turnét – ez volt a csúcspont. Ezt évekkel és évekkel ezelőtt építette, azzal az érveléssel, hogy a kerékpározás visszatér – könnyű elfelejteni, hogy [Nagy-Britannia] itt kezdődött, és a vérünkben van. A sport az Armstrong korszakában növekedett, anglikálódásával, a Nike reklámjával, mindenki szerelmeseiben Lance-ben – hirtelen tökéletes vihar volt: London olimpia, Brad nyert.Amikor elkezdtem, el kellett magyaráznom, hogy megélhetésért csináltam ezt, és nem volt más állásaim. Most hirtelen elmondhatom, hogy profi kerékpáros vagyok, és az emberek szeretnék tudni, hogy melyik csapatba utazok. Ez nagy különbség rövid idő alatt. ”

Millar kissé nosztalgikusan hangzik az elveszett napok iránt, amikor először beleszeretett a kerékpározásba. „Az irónia az, hogy már nem vagyok beilleszthető. A csapat identitássá vált egy versenyző számára; korábban egy versenyző meghaladta a csapatot. Robotássá válik. Tetszett a diszfunkcionalitás, a kultusz és a véletlenszerűség. Ez nyilvánvalóan bűnügyi szempontból, a korrupcióhoz és az őrülethez vezetett, de ezt nem tudtam, amikor beleszerettem. ” karriere megfelelően furcsa.A rövid, hirtelen, intenzív hegymászás tisztán brit tudományág, amelynek hagyománya az 1920-as években kipróbált idő korszakába vezet vissza. A régimódi érzés hozzáadásához, amely szerint a hegymászás a brit kerékpáros szabályokon kívül esik, a keményhellős ütköző sapkák nem kötelezőek. Így volt a korai napjaiban, amikor tíz mérföldes versenyen indult a High Wycombe Kerékpáros Klubba. “Tudok viselni egy régi iskola versenysapkáját” – mondja élvezettel a hangjában. Öt magas pont