Az afgán nők kerékpáros csapata merni olimpiai álom megvalósításáért

Hetente hat reggel Zahra Alizada már jóval öt óra előtt motorkerékpárján játszik, és átcsúszik a szürke kora hajnalon egy kis csomagban, amelyben a nők rövid békét élvezik Kabul szokásosan hektikus, poros utcáin.

afgánok korán kelnek, és sokan még mindig botrányosnak találják, hogy egy sportkocsiban egy nőt túllépnek egy versenykerékpáron. Az afgán női kerékpáros csapatok ezt tudják, mivel a forgalom délelőtt körülbelül hétkor körül dagad, a férfiak és a fiúk sértéseket, és néha kövekkel vagy hulladékdarabokkal kezdik megnőni a nőket, miközben elhaladnak.

< p> „A nővérem bátorít engem” – mondja a 16 éves Alizada, a csapat egyik csillaga, aki napi négy órát zsongál az iskolában. „Ha egy nő csak az utcán sétál, az emberek gyakran zaklatják őt, tehát ha kerékpárral megy ki, akkor minden bizonnyal zavarni fog.Csak el kell hagynia, hogy törődjön vele. ”

Tehát a nők korábban kelnek fel, mint mindenki más nyáron és télen, és sötétedés után edznek a Ramadán böjt hónapjában, és versenyzik a félkész lakásépítés vagy dombok feszítése a város szélén található tározó közelében. hozzájárul a csapat kiképzéséhez, és apró jótékonysági tevékenységén keresztül a Mountain2Mountain több százezer dolláros értékű felszerelést, szponzorálást és nyilvánosságot dob ​​fel.Támogatja mind a férfi, mind a női csapatokat, de munkáját a kerékpározás szerepe ihlette a nők jogainak mozgalmában világszerte, és szíve egyértelműen a forradalmian új lányoké. “A kerékpárok egyenlő mozgás szabadságot és független utazást jelentenek” – mondja. “Olcsó és elérhető mód a nők számára az iskolákba és a kórházakba jutáshoz, és megnehezítik a férfiakat, hogy támadjanak meg őket.”

Hajukat sisak alatt takarják, de egyébként laza melegítőben és az edzők, ugyanúgy néznek ki, mint a mellettük lévő kerékpáros férfi csapatok, mint nem hivatalos őrök.

„Nagyon kicsi voltam óta lenyűgözte a kerékpározást. Szeretem a sebességet ”- mondja Alizada. „A fiúkkal általában gyakorolunk, hogy bátrabbá és erősebbé váljunk.Néha, amikor velük vagyok, úgy érzem, hogy nem vagyok lány. ”

Abdul Sadiq edzője mindegyiket vezetni, akinek a kerékpározás megszállottsága évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor egy szerető afgánról olvasott, aki kerékpározott. Indiába, hogy egy bollywoodi csillagot szerezzen. A Sadiq évekig vízumokat üldözött, hogy ugyanazt az utat tegye, ami soha nem történt meg.Ehelyett az ország első és csak évek óta hivatásos kerékpáros lett.

„Az emberek engem hívnak a kerékpározás atyjának” – mondja vigyorogva.

Sadiq évtizedek óta próbálta afgán nőket motorkerékpárokkel mozgatni, ezt a projektet a tálibok megszakították, de a saját lányával újraindították, mihelyt a keményvonalú kormány megbukott. , és klubjában több női kerékpáros volt, mint férfiak, de amikor a polgárháború elindult a városban, a nők biztonsága érdekében kénytelen volt leállítani. Volt egy mujahideen parancsnok, aki olyan volt, mint egy vadállat a dzsungelből. Nagyon meglepett, amikor látta, hogy a lányok motorozni tudnak, és minden nap edzettünk, hogy jön és ránk bámul ”- mondta Sadiq.Facebook Twitter Pinterest Bamiyan sziklái, ahol 2001-ben a tálibok felrobbantották a Buddha óriási szobroit. Fénykép: Deni Bechard

„Felhívtam az összes hallgatómat a klubba, és azt mondtam, hogy a nők biztonsági helyzet miatt már nem képesek edzni. A lányok sírni kezdtek, és számomra ez az egyik legszomorúbb emlékeim. ”

A konzervativizmus évei hagyták nyomot, és a női csapat ma egy apró, ha határozott együttes: összesen 15 kerékpáros. , és közülük csak hat a nemzeti csapatban. A legtöbb többi újonc. „Évekkel ezelőtt könnyű volt rávenni a szülőket, hogy hagyják lányaik kerékpározni; most már több száz olyan eset van, amikor a nők kerékpározni akarnak, de a családjuk megtagadja.Az egyik lány az apja lábánál is sírva feküdt, de még mindig nem engedte. ”

Sok család azt mondja, hogy annyira aggódnak a biztonság, mint a lányuk hírneve miatt. Egy olyan országban, ahol a lányok savas támadásokkal szembesülnek csak az iskolába járás miatt, a nyilvános sportolás veszélyei meghaladják a sértéseket vagy a jól megcélozott kő pillanatnyi hatását. Tavaly az egyik versenyzőt egy motoros ember egy csapott le az útról és a motorjáról, majd egy hetet kórházban és egy hónapot töltött a gyógyulásban.

Szeptemberben, amikor a nyári meleg eltűnt, de Afganisztán tele volt politikai feszültséggel, amely a csalással összevette választások eredményére vár, a Sadiq egy támadás után is kórházba került.

„Az edzőm és én magam is fenyegetéseket kapunk. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben az egyik fenyegetés valódi volt – mondta Galpin szárazon.De ő, az alizada nővérek és a csapat többi tagja visszatér az edzéshez, a 2016. évi olimpián reménykednek és otthoni csendes forradalmat hoznak.

Az afgán női kerékpáros első nemzetközi fellépése csak Három évvel ezelőtt. „Sokan csak az elmúlt néhány évben kezdtek lovagolni. Nem mindig fejezik be a hosszabb versenyeket, de minden alkalommal nyernek, amikor nemzetközi versenyekre jelentkeznek, megváltoztatják a sport arcát, és megmutatják az afgán nők elszántságát és bátorságát. ” Facebook Twitter Pinterest A csapat feljut az autópályára a Hindu Kush-hegységbe. Fénykép: Deni Bechard