A labdarúgás-szivárgásnak kitett Rui Pinto börtönben merevlemez-jelszavakkal a fejében

A 31 éves, aki létrehozta a Football Leaks webhelyet, amely néhány olyan bizonyítékot szolgáltatott, amelyek a Manchester City Bajnokok Ligájának tilalmához, valamint számos egyéb, a labdarúgásban és azon kívül elkerülő adócsalás és korrupció vizsgálatához vezettek, továbbra is tárgyalásra vár zsarolás, a titoktartás megsértése és az információkhoz való illegális hozzáférés annak ellenére, hogy 2019. márciusában hazánkból kihozták hazájáért. Ügyvédei a múlt héten panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnak az eredeti elfogatóparancs következetlenségeivel kapcsolatban, amelyben Pintót csak hat bűncselekmény miatt vádolták, azelőtt pedig 147-re nőtt, amíg őrizetben volt. Bűnügyi vagy bejelentő? A futballszivárgás mögött álló ember története Bővebben

Ezt február elején 90-re csökkentették, ami azt jelenti, hogy Pinto továbbra is 30 év börtönre számíthat, ha bűnösnek találják.Ahelyett, hogy életének nagy részét rács mögött töltené, a történelem fokozatából kimaradt volt hallgató elhatározza, hogy nem adja fel a reményt.

„Először találkoztunk vele körülbelül hét vagy nyolc órakor. decemberi hónapok ”- mondja Rafael Buschmann, a német Der Spiegel magazin újságírója, aki a Football Leaks könyv társszerzője volt, és több mint négy éve szorosan együttműködött a Pinto-val. „Most éppen hat hónapot végzett elszigetelten, és arra számítottam, hogy talál valakit, aki nagyon rossz mentális helyzetben van, de egyáltalán nem volt. Rui nagyon koncentrált és azt mondta, hogy fontos neki, hogy ne veszítse el a gondolatait, mert a merevlemezek összes jelszava a fejében van.Tudja, hogy Portugália minden hatósága fél, mert továbbra is képes kiadni minden egyéb bizonyítékát. ” Facebook Twitter Pinterest Az emberek részt vesznek Rui Pinto támogatási vigiljén, a portugáliai lisszaboni bírósági rendõrségi börtönök elõtt, 2020 januárjában.Fénykép: Mario Cruz / EPA

A Pinto már mintegy 70 millió dokumentumot és 3,4 terabyte információt nyújtott be, ideértve az adóbevallásokat és a sport legbefolyásosabb szereplőinek személyes e-maileit a Der Spiegelnek és a médiahálózat többi tagjának. az európai nyomozó kollégákként (EIC csoport), és a közelmúltban mutatták be a Luanda Leaks forrásaként, amely Afrika leggazdagabb nő, Isabel dos Santos üzleti birodalmának belső működését fedte le.

ezt az eredeti gyorsítótárat egy intenzív hét hónapos vizsgálat során, amikor a Der Spiegel újságírója, Christoph Winterbach először fedezte fel az e-maileket, amelyek látszólag jelezték a Manchester City-nek, hogy megcáfolják az Uefa pénzügyi tisztességes játékszabályait, nem is beszélve a állítólag állítólag a hírhedt „1 le, 6 menni” üzenetről. a városi ügyvéd, Simon Cliff által küldött, miután tájékoztatták arról, hogy az Uefa hét nyomozója közül az egyik Jean-Luc Dehaene meghalt.

„Néhány nappal ezelőtt beszélgettem Rui családjával, miután a város ba Nned, és azt mondták nekem, hogy az első, amit mondott: „Miért csak két év?” – mondja Buschmann. „A második kérdése:“ Miért nem hívott fel Uefa? ”Furcsanak tűnik, hogy nem lépnek kapcsolatba azzal a személlyel, aki a legerősebb bizonyítékokat szolgáltatta.”

„Van egyértelmű összefüggés a cikk közzététele és a nyomozás között ”- teszi hozzá Winterbach. „Három héttel később az első levelet írták a Citynek, hogy felkérdezzék a kinyilatkoztatásainkat, és megkezdték a hivatalos vizsgálatot, amikor egy újabb darabot tettünk közzé az interneten, amely kivonatot mutatott az e-mailekből.Nem hiszem, hogy ez megtörtént volna Rui bizonyítékai nélkül. ”

A City-ről szóló négy cikk első megjelenése óta, 2018 novemberében a Der Spiegel-ben jelent meg, a Premier League bajnokai tagadták a szabálytalanságokat, és elítélték lefedettségüket, mivel a „feltört vagy ellopott” anyagok alapján, amelyeket kihagytak a kontextusból, annak ellenére, hogy Pinto ragaszkodott ahhoz, hogy soha nem támadta meg a számítógépeket az e-mailekhez való hozzáférés érdekében.

A City a sport választottbírósága előtt fellebbezni akar, de Még akkor is, ha Cas szerint az e-maileket illegálisan szerezték be, vannak olyan precedensek, ahol kritikus bizonyítékok engedélyezhetők annak ellenére, hogy azokat tiltottan szerezték be, ideértve egy olyan esetet is, amely egy Fifa tisztviselőjének az etikai kódex megsértését jelentette, akit titkos nyilvántartásba vették.Facebook Twitter Pinterest A Borussia Dortmund rajongói üzenetet tartanak Rui Pinto támogatására a Bajnokok Ligája 16. helyezettje Tottenham Hotspur ellen a Wembley Stadionban, 2019. februárjában tartott első mérkőzésében. Fénykép: Catherine Ivill / Getty Images

A Néhány héttel a városról szóló cikkek közzététele után és két hónappal a kiadatása előtt Pintót tanúként hallgatták meg a Parquet National Financier (PNF) – amely a súlyos pénzügyi bűncselekmények elleni bűnüldözésért felelős Franciaországban – a nyomozás során. adócsalás és pénzmosás.26 terabyte új adatot adott át – ez körülbelül kilencszer nagyobb, mint az EIC csoport számára biztosított eredeti gyorsítótár -, amely még folyamatban van, miközben a Pintóval a titkosított információkhoz való hozzáférés iránt érdeklődő német és belga adóhatóság is felvette a kapcsolatot.

Még nem látni kell, hogy mi derül ki ezekből a vizsgálatokból, bár Pinto első adatkörének felfedezései továbbra is sokkoló hullámokat jelentettek a futball világán.Február 6-án – két nappal a Porto asztalának tetején a Benficával folytatott leszámolás előtt – a portugál Sabado magazin azt állította, hogy a hatóságok kivizsgálták a portói elnököt, Jorge Nuno de Lima Pinto da Costa-t és a klubot állítólagos adócsalások és pénzmosás kapcsán. A játékosok transzferei, köztük Radamel Falcao, James Rodríguez és Iker Casillas.

A Benfica és Braga elnökeit, valamint Jorge Mendes ügynököt szintén a vizsgálat részévé tették, amely állítólag erősen támaszkodott a Labdarúgás által szolgáltatott bizonyítékokra. szivárgás.Porto nyilatkozatában kijelentette: „Sem az FC Portót, sem annak elnökét nem vitatták meg semmiféle bírósági nyomozással kapcsolatban.”

Eközben az albániai születésű ügynök, Fali Ramadani irodái, akiknek a Lian Sports társasága képviseli a Real Madrid Lukaját Jovicot, a City Leroy Sané-t és a Napoli Kalidou Koulibalyt számos más kiemelkedő ügyféllel szemben – a múlt héten Mallorcában az adóhatóságok kerestek egy 100 millió eurós pénzmosási nyomozás kapcsán.

Ramadani állítólagos mulasztásának részletei először Buschmann és Winterbach második, a Football Leaks 2 könyve jelentette meg, amelyet tavaly Németországban tettek közzé, de amelyet még állításuk által felvetett kényes jogi kérdések miatt még nem fordítottak angolra.Facebook Twitter Pinterest Porto kapusa, Iker Casillas (balra) és az elnök, Jorge Nuno Pinto da Costa (központ), 2018 májusában ünneplik a bajnoki győzelmet. Fénykép: Paulo Oliveira / DPI / NurPhoto a Getty Images-n keresztül.

őrült – a futballiparban minden héten újabb hírek érkeznek a hatóságok futballszivárgáson alapuló nyomozásaival kapcsolatban, ám Rui az egyetlen bíró előtt ”- mondja Buschmann. „Amikor 2016 elején először találkoztam vele, azt mondta nekem, hogy az Uefa bejelentőjeként szeretne dolgozni, és megmutatja nekik dokumentumokat, amelyek azt mutatják, hogy a klubok rejtenek az FFP-től.Kár, hogy soha nem léptek kapcsolatba vele, még a nyilvánosságra hozatal után sem. ”

A Pinto ügyvédje, William Bourdon a múlt héten azt mondta, hogy korábbi ügyfelét, Edward Snowdenet tervezi„ jóváhagyási tanúnak ”hívni. Oroszországból – ahol menedékjogot kapott – egy videolinkon keresztül, amikor a tárgyalás végre megkezdődik. Ez várhatóan a következő hónapban várható, bár Pinto készen áll arra, hogy várjon, amíg csak tart. börtön ”- mondja Winterbach. Az őrök mind nagyon barátságosak voltak vele, és azt mondta nekünk, hogy mind jól érzik magukat. Az egész folyamat során azonban az ügyészek és a bíró hozzáállása szinte ellenséges volt.Úgy bánnak vele, mintha veszélyt jelentene a társadalomra, ha valójában hős. ”