A Fifa a női világbajnokság gyors ütemű kiterjesztését várja 32 csapatra

A Fifa azt akarja, hogy kormányzótanácsa gyorsítsa fel a következő női világbajnokság 32 csapatra történő terjesztését.

Az Associated Press által látott dokumentumban a Fifa arra kérte a tanács tagjait pénteken, hogy hagyják jóvá még nyolc csapat felvételét napokon belül és hivatalos ülés nélkül. A megállapodás magában foglalná a 2023-as bajnokság megrendezéséhez szükséges folyamatos verseny indítását. Az USA világbajnoki sztárjai visszatérnek a nagy tömegekhez – de vajon ez kitart?További információ

A Fifa úgy véli, hogy a 2019-es világbajnokság, amelyet az Egyesült Államok nyert ebben a hónapban Franciaországban, azt mutatta, hogy egy nagyobb bajnokság kereskedelmi szempontból lehetséges, és felgyorsítja a női játék fejlődését.

Gianni Infantino, a Fifa elnöke július 5-én Párizsban kitűzte a 32 csapat célkitűzését, és a verseny díjának megduplázását javasolta 60 millió dollárra. a legmagasabb szintű, de katalizátorként is működik a játék bővítésében. ”- mondták a tanács tagjai.

A Fifa kilenc tagszövetsége jelenleg arra készül, hogy hivatalos terveket nyújtson be egy 24 csapatos bajnokságra október 4-ig.

Ezek: Argentína, Ausztrália, Brazília, Bolívia, Kolumbia, Japán, Új-Zéland, Dél-Afrika és Dél-Korea, amelyek ajánlatot tehetnek Észak-Koreával.

Gyorsabb menetrendre van szükség mert a 37 tagú Fifa Tanács legközelebb személyesen ülésezik október 23. és 24. között Sanghajban.

A Fifa most askin által módosítani szeretné az augusztusi ajánlattételi folyamatot. g a kilenc szövetség, hogy erősítsék meg ismét a 32 csapatos verseny iránti érdeklődésüket, és hívják meg a többi szövetséget a nevezésre.Az ajánlatokat decemberben nyújtják be, a Fifa által vezetett értékelést pedig a jelöltekről áprilisban teszik közzé.

Ha a tanács tagjai jövő hétre beleegyeznek a bővítésbe, a Fifa azt javasolja, hogy jövő májusban válasszák a házigazda helyett Március a korábbi ütemterv szerint.

Nem világos, hogy a további nyolc helyet hogyan osztanák el, a Fifa azt javasolja, hogy konzultáljon kontinentális irányító testületeivel.

„Az ilyen javaslatot a Bizottság hivatalosan jóváhagyja. Fifa Tanács egy jövőbeli ülésen. ”- mondta a Fifa.

A 32 csapatos férfi világkupán 13 kvalifikációs helyet osztanak ki Európának a 2022-es kiadáshoz, öt garantált helyet Afrika, négyet Dél-Amerika és Ázsia, három pedig a Concacaf néven ismert észak-amerikai régióba.További két helyről az interkontinentális rájátszás dönt, amely kizárja Európát vagy Afrikát.

A 2019-es női világbajnokság nyolc selejtezőhelyet osztott ki Európának, a házigazda Franciaországot nem számítva. Öt ázsiai csapatba, három-három Afrikába és a Concacafba, kettő Dél-Amerikába és egy Óceániába került. Az egyiket Észak-Amerika – kontra Dél-Amerika rájátszás döntötte el.

A Fifa valószínűleg megváltoztatja a női világbajnokság kereskedelmi struktúráját is, elkötelezett szponzorokat adva neki. Jelenleg a Fifa szponzorai foglalkoznak a férfi és a női bajnokságokkal.

A Fifa pénteken megjegyezte, hogy „a jelenlegi gazdasági modell lehetőséget ad arra, hogy a férfi labdarúgás által támogatott támogatásokról a fenntartható bevételi forrásokká váljon.”